Bug with serialized columns in console ?

Hi,

I recently added 2 serialized columns in my class Server :

class Server < ActiveRecord::Base

  serialize :visa, Hash
  serialize :appli, Array

...

No problem in my controller and my application and everything works as
expected : Excel exports following the "visa" Hash or "appli" Array
are ok.

But since I added the visa Hash, I can't load the record with such a
serialized column in the console window :

s=Server.find_by_nom "a_server"

ActiveRecord::SerializationTypeMismatch: visa was supposed to be a
Hash, but was a String
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/attribute_methods.rb:244:i
n `unserialize_attribute'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/attribute_methods.rb:216:i
n `read_attribute'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/base.rb:2152:in `attribute
_for_inspect'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/base.rb:2229:in `inspect'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/base.rb:2227:in `collect'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/gems/1.8/gems/
activerecord-2.0.2/lib/active_record/base.rb:2227:in `inspect'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:298:in
`output_value'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:151:in
`eval_input'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:259:in
`signal_status'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:147:in
`eval_input'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:146:in
`eval_input'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:70:in
`start'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:69:in
`catch'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/lib/ruby/1.8/irb.rb:69:in
`start'
        from D:/InstantRails-2.0-win/ruby/bin/irb:13

Any Idea ? Is it a bug ?

Thanks a lot for your help.
Come